Отказана је овогодишња Жупска берба. Како преносе медији, данас је одржана седница Организационог одбора ове туристичко – привредне манифестације. Већином гласова је одлучено да се манифестација ове године не одржи због епидемиолошке ситуације на подручју општине Александровац.

Наиме, само од почетка августа има 128 позитивних лица, а једна особа је јуче преминула. Једна особа је пребачена из КОВИД болнице у Паруновцу у болницу Батајница. Три лица су прикључена на респиратор. Укупан број прегледаних пацијената у КОВИД амбуланти од почетка августа је 1100 и забрињава што се нагло повећава број новозаражених. Због свега наведеног донета је одлука Одбора да Жупска берба сачека нека боља времена, пре свега из разлога безбедности житеља наше општине. Из општинске управе још једном апелују на све да се придржавају прописаних мера, да носе маску и држе дистанцу и да се вакцинишу.

Ово је један од ретких примера где је локална самоуправа радила у интересу здравља грађана, а не у интересу економије. У случају мале локалне самоуправе каква је Александровац, ово је била изузетно тешка одлука. Али, за сваку похвалу је чињеница да је разум превладао. Да су слично поступили у Новом Саду (Еxит), Гучи (Сабор трубача), Београду (Беер фест) и многим другим местима, данас бисмо имали много бољу епидемиолошку ситуацију у земљи.

Александровцу све похвале за одлуку, а љубитељима вина велика обавеза да се првом наредном приликом одазову позиву из Жупе и надокнаде овогодишњи “пропуст”. Отказана берба зове за наредну годину!