Винарија Бела кула

Аскурђел представља купажу сорти Италијански ризлинг и аутохтоне Смедеревке, са већ добро познатог потеза Варина у околини села Трнавци у винородној Жупи. Специфичан микроклимат локације, као и подлога коју чини бели вулкански туф, у Жупи познат као белобрежина, даје му изузетну минералност као и посебан воћни, готово мускатни ароматски карактер, иако у самој купажи не учествује ни једна мускатна сорта. Име је понео по термину који представља претка седмог колена, који је у конкретном случају и предак фамилије који је први понео презиме Раденковић. Уз допадљиву киселину иза које се крије готово неприметних 13% алкохола фантастично ће се сложити са белим месом, белим сосевима, белом рибом, свим врстама салата, као и свим всртама теста и пица, а неће бити у свађи ни са роштиљом.

Бургундац сиви је 100 % сортно вино настало од истоимене сорте (Пинот григио, Пинот грис). Ово вино је вино алзашког типа, изузетно снажног карактера, јаког уљастог тела, интензивног укуса и високог, али добро избалансираног алкохола од 13,5 %. Обилује аромама јужног воћа, крушке, диње, са бадемастом дугом завршницом. Препоручује се искључиво уз добар залогај који ће чинити речна риба попут сома, смуђа, шарана, као и уз морску рибу и разна печења интензивног укуса чија ће се текстура сљубити са комплексном структуром и пуноћом укуса овог вина. Настало је из љубави према сорти и као жеља власника винарије да створи вино од наведене сорте у каквом је и сам желео да ужива.

Нестор је вино рођено од сорте Жилавка коју су преци фамилије Раденковић спазили током пропутовања кроз Херцеговину. Опчињени потенцијалом сорте у херцеговачком кршу, у бисагама на коњима донели су виоке које су окалемили и засадили на белој песковито минералној подлози вулканског туфа чаробне Варине још далеке 1931. године. Стари виноград без наслона, тзв. жупске садње, и даље се добро држи и даје грожђе од ког настају потентна вина интензивог, јаког тела богатог екстрактом и ретко кад мање од 13,5% алкохола, колико и ово вино конкретно има. Ароме овог вина, иако сортне, голицају и спецификумом локалитета које Вам нећемо описати, већ ћемо Вас пустити да их сами откријете. Због винограда из кога је грожђе, носи име одомаћено у византијском царству које већ има епитет и старог српског имена, потиче из хеленске митологије од мудрог и дуговечног краља Нестора, а у нашем народу представља синоним за мудрог старца, што овај виноград на неки начин свакако јесте.

Шираз је плод жеље творца да креира Шираз у каквом би и сам желео да ужива. Рођен је троструком ферментацијом у одвојеним судовима са два различита селекционисана и једним дивљим квасцем. Тај приступ дао му је широк диверзитет арома и укуса. Први утисак на мирису је благи дим, арома какву може дати ферментација на дивљим квасцима, међутим мирис брзо еволуира ка црном и ситном шумском воћу, које се може јасно осетити и у укусу. Овом вину није неопходно декантирање, јер је одлежало у прохромским судовима, те је меких танина, средњег тела и са пријатних 12,5% алкохола. Затворено црвене боје је, са пурпурним нијансама. За трпезом ће се савршено упарити са месима јаче структуре и интензивнијег укуса попут говеђег и јагњећег, затим разним стековима и ребарцима са роштиља, јелима од теста којима доминирају црвени и месни сосови, као и тврдим јаким сиревима.

Егрегор представља један вишезначни сложени метафички појам из хеленског доба, али најкраћом дефиницијом односи се на заједнички скуп мисли и емоција свих душевних ентитета на једном месту који деле заједничку мотивацију, а подразумевајући их од микро окружења као што је породица, до макро окружења што могу бити читаве нације. Из тог разлога сматрали смо да је појам готово идеалан назив за ово вино које свим својим атрибутима има особине Егрегора за све оне који ће наћи своју инспирацију и повезаност са себи сличнима уживајући у овом вину.

Егрегор чини купажа три сорте, Прокупца као доминантне у учешћу од око 60%, као и Каберне Совињона и Мерлоа, оба у односу од по око 20%. Егрегор настаје само у идеалним аграрним годинама када су атмосферске прилике такве да могу дати најквалитетнију бербу. Сво грожђе потиче са једног од најбољих потеза винородне Жупе, а то је Варина, по многим познаваоцима једног од првих кандидата за будућу регистрацију Гранд Кру апелација Србије. Вино настаје комбинацијом спонтане и ферментације селекционисаним квасцима са минимумом интервенција и енолошких операција. Одлежава 24 месеца у новим и коришћеним лако нагорелим барик бурадима искључиво од српског храста. После барикирања вино одлежава на егализацији у инокс танковима, затим и у боцама, тако да до изласка на тржиште ово вино морамо сачекати готово четири године.

Контакт

+381 63 215 208

Трнавци бб
37230 Александровац, Србија

www.vinarijabelakula.com

vinarijabelakula@gmail.com