Винарија Бела кула

Аскурђел представља купажу сорти Италијански ризлинг и аутохтоне Смедеревке, са већ добро познатог потеза Варина у околини села Трнавци у винородној Жупи. Специфичан микроклимат локације, као и подлога коју чини бели вулкански туф, у Жупи познат као белобрежина, даје му изузетну минералност као и посебан воћни, готово мускатни ароматски карактер, иако у самој купажи не учествује ни једна мускатна сорта. Име је понео по термину који представља претка седмог колена, који је у конкретном случају и предак фамилије који је први понео презиме Раденковић. Уз допадљиву киселину иза које се крије готово неприметних 13% алкохола фантастично ће се сложити са белим месом, белим сосевима, белом рибом, свим врстама салата, као и свим всртама теста и пица, а неће бити у свађи ни са роштиљом.

Бургундац сиви је 100 % сортно вино настало од истоимене сорте (Пинот григио, Пинот грис). Ово вино је вино алзашког типа, изузетно снажног карактера, јаког уљастог тела, интензивног укуса и високог, али добро избалансираног алкохола од 13,5 %. Обилује аромама јужног воћа, крушке, диње, са бадемастом дугом завршницом. Препоручује се искључиво уз добар залогај који ће чинити речна риба попут сома, смуђа, шарана, као и уз морску рибу и разна печења интензивног укуса чија ће се текстура сљубити са комплексном структуром и пуноћом укуса овог вина. Настало је из љубави према сорти и као жеља власника винарије да створи вино од наведене сорте у каквом је и сам желео да ужива.

Нестор је вино рођено од сорте Жилавка коју су преци фамилије Раденковић спазили током пропутовања кроз Херцеговину. Опчињени потенцијалом сорте у херцеговачком кршу, у бисагама на коњима донели су виоке које су окалемили и засадили на белој песковито минералној подлози вулканског туфа чаробне Варине још далеке 1931. године. Стари виноград без наслона, тзв. жупске садње, и даље се добро држи и даје грожђе од ког настају потентна вина интензивог, јаког тела богатог екстрактом и ретко кад мање од 13,5% алкохола, колико и ово вино конкретно има. Ароме овог вина, иако сортне, голицају и спецификумом локалитета које Вам нећемо описати, већ ћемо Вас пустити да их сами откријете. Због винограда из кога је грожђе, носи име одомаћено у византијском царству које већ има епитет и старог српског имена, потиче из хеленске митологије од мудрог и дуговечног краља Нестора, а у нашем народу представља синоним за мудрог старца, што овај виноград на неки начин свакако јесте.

Контакт

+381 63 215 208

Трнавци бб
37230 Александровац, Србија

www.vinarijabelakula.com

vinarijabelakula@gmail.com