Винарија Ивановић

Ако је Прокупац краљ Жупе, онда је Тамјаника сигурно његова краљица. Раскошно вино, сламнасто – жуте боје са зеленим одсјајем, карактеристичног мускатног укуса и мириса који у себи носи комбинацију зачинских тонова тамјана, цимета и босиљка и воћне тонове ананаса и јагоде.

Лепо се слаже са рибом и морским плодовима, а посебно са колачима од ораха, лешника и бадема.

Из заборава историје поново се враћа. Прокупац, краљ Жупе, вино које је вековима владало жупским виноградима и проносило њену славу надалеко. Ово природно вино израђено је на традиционалан начин.

Загасите рубин боје, свежег и сложеног мириса зрелог црвеног воћа, заједно са умереном, фином и добро уравнотеженом структуром, савршено ће пристајати узвишеним тоновима традиционалне српске кухиње.

Petite Rose (мала ружа, ружица) је традиционално жупско вино са новим бургундским печатом. Произведено је хладном мацерацијом Прокупца, а онда хладном ферментацијом његовог неферментисаног грожђаног сока. Petite Rose има нежан укус (подсећа на јагоде), светло црвену боју која подсећа на латице руже у првом цвету и лепршави мирис пролећа.

Нежан укус и пријатна киселост се добро слажу са младом јагњетином, воћем и воћним десертима, и ленчарењем у хладовини током врелог летњег дана.

Купажа No. 1/2 лагано поставља стандард жупског црвеног премијум вина. У боци је половина прокупца, а другу половину чине каберне и мерло (све по пола – одакле и долази назив ове етикете).

Грожђе у овом вину долази искључиво из винограда у власништву винарије. После винификације вино одлежава у бурадима запремине 500 литара од српског храста (оно што Гага зове “српски barrique”). Изузетног карактера, снаге и племенитости, са озбиљним потенцијалом за дуже старење.

3/4 Тамјаника barrique је настала на наговор младих снага винарије (Гагин син Иван). И поред почетног негодовања “старе гарде” кренуло се озбиљно са експериментом који је дао одличан резултат. У чудесној игри храста, грожђа и лелујавих подрумских сенки Ивановићи, отац и син, су пронашли праве мере, тачне односе и у коначници дошли до изузетног вина.

Вино од грожђа из сопствених засада, произведеног скоро по органским принципима. Јер, жупска клима и земљиште то дозвољавају.

Занос – вино или слаткиш, или и једно и друго, или тек одраз оног правог, искреног пољупца који остаје заувек… У берби 2006. у винограду од 0.25ха, по први пут смо пробали касну бербу рајнског ризлинга. После много пажње и стрепње (због велике количине заосталог шећера у вину) добили смо зачуђујуће ароматично вино. Од тада се ово вино производи сваке године када то климатски услови дозволе.

Врло комплексно десертно вино жуто зелене боје, снажног укуса и нежних арома. Пити охлађено на 10°C – 12°C уз кремасте сиреве, колаче са коштичавим воћем и чоколадом, или једноставно уз особу уз коју желите да проведете живот.

Контакт

+381 63 528 246

10. августа
37230 Александровац, Србија

www.vinoivanovic.com

kontakt@vinoivanovic.com