Vinarija Ivanović

Ako je Prokupac kralj Župe, onda je Tamjanika sigurno njegova kraljica. Raskošno vino, slamnasto – žute boje sa zelenim odsjajem, karakterističnog muskatnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode.

Lepo se slaže sa ribom i morskim plodovima, a posebno sa kolačima od oraha, lešnika i badema.

Iz zaborava istorije ponovo se vraća. Prokupac, kralj Župe, vino koje je vekovima vladalo župskim vinogradima i pronosilo njenu slavu nadaleko. Ovo prirodno vino izrađeno je na tradicionalan način.

Zagasite rubin boje, svežeg i složenog mirisa zrelog crvenog voća, zajedno sa umerenom, finom i dobro uravnoteženom strukturom, savršeno će pristajati uzvišenim tonovima tradicionalne srpske kuhinje.

Petite Rose (mala ruža, ružica) je tradicionalno župsko vino sa novim burgundskim pečatom. Proizvedeno je hladnom maceracijom Prokupca, a onda hladnom fermentacijom njegovog nefermentisanog grožđanog soka. Petite Rose ima nežan ukus (podseća na jagode), svetlo crvenu boju koja podseća na latice ruže u prvom cvetu i lepršavi miris proleća.

Nežan ukus i prijatna kiselost se dobro slažu sa mladom jagnjetinom, voćem i voćnim desertima, i lenčarenjem u hladovini tokom vrelog letnjeg dana.

Kupaža No. 1/2 lagano postavlja standard župskog crvenog premijum vina. U boci je polovina prokupca, a drugu polovinu čine kaberne i merlo (sve po pola – odakle i dolazi naziv ove etikete).

Grožđe u ovom vinu dolazi isključivo iz vinograda u vlasništvu vinarije. Posle vinifikacije vino odležava u buradima zapremine 500 litara od srpskog hrasta (ono što Gaga zove “srpski barrique”). Izuzetnog karaktera, snage i plemenitosti, sa ozbiljnim potencijalom za duže starenje.

3/4 Tamjanika barrique je nastala na nagovor mladih snaga vinarije (Gagin sin Ivan). I pored početnog negodovanja “stare garde” krenulo se ozbiljno sa eksperimentom koji je dao odličan rezultat. U čudesnoj igri hrasta, grožđa i lelujavih podrumskih senki Ivanovići, otac i sin, su pronašli prave mere, tačne odnose i u konačnici došli do izuzetnog vina.

Vino od grožđa iz sopstvenih zasada, proizvedenog skoro po organskim principima. Jer, župska klima i zemljište to dozvoljavaju.

Zanos – vino ili slatkiš, ili i jedno i drugo, ili tek odraz onog pravog, iskrenog poljupca koji ostaje zauvek… U berbi 2006. u vinogradu od 0.25ha, po prvi put smo probali kasnu berbu rajnskog rizlinga. Posle mnogo pažnje i strepnje (zbog velike količine zaostalog šećera u vinu) dobili smo začuđujuće aromatično vino. Od tada se ovo vino proizvodi svake godine kada to klimatski uslovi dozvole.

Vrlo kompleksno desertno vino žuto zelene boje, snažnog ukusa i nežnih aroma. Piti ohlađeno na 10°C – 12°C uz kremaste sireve, kolače sa koštičavim voćem i čokoladom, ili jednostavno uz osobu uz koju želite da provedete život.

Kontakt

+381 63 528 246

10. avgusta
37230 Aleksandrovac, Srbija

www.vinoivanovic.com

kontakt@vinoivanovic.com