Винарска кућа Спасић

Тамњаника

Вино произведено од аутохтоне српске сорте грожђа – тамјанике. Одликује се сламасто жутом бојом са зеленкастим одсјајем. Импресивно снажан, препознатљив мирис изворне тамјанике са нотом егзотичног воћа и благо израженим хербалним тоновима.

Живо, нервно вино са веома свежом и балансираном ароматском снагом, заокруженог и дуготрајног накнадног укуса. Кристална бистрина овог вина и благе зеленкасте нијансе као да наслућују минералност која краси ово вино, благи тонови лимете у позадини – вино врхунске елеганције.

Из овог вина се понајвише издиже тај чудесни мускатни осећај, препознатљив на неколико метара у круг. Баш као мирис тамјана што се из кандила извија и допире до свих којима је срцу мио. И преко потребан…

Вино за које смо сигурни да може да испрати комплетан мени: од предјела и салате, преко главних јела, до десерта. Ипак, препоручујемо уз традиционалну српску кухињу.

Сервирати расхлађено, на температурама од 10° до 12°C.

Дар

Купажа 2/3 рајнског и 1/3 италијанског ризлинга је, у најкраћем, садржај боце са најновијом етикетом из Винарске куће Спасић.

13,3% алкохола и киселине на 6,2, уз изванредну pH вредност, подаци су коју илуструју техничке параметре овог вина. На носу је јако лепо, са нотама које се срећу само у ретким годинама.

Иако није било у бурету, вино је изузетно елегантно и са благом горчином. Вуче и на нежне тропске ноте, а готово комплетан ароматски комплекс пење се навише и остаје изнад језика и ка носу. Изузетно пријатне секундарне тропске ароме могу се приписати селекционисаним квасцима.

И, као и сваки ризлинг, у слагању са храном нема никаквих проблема. Јако добро се слаже уз свеже поховане лигње, са разним врстама рибе и салатама, са тврдим жутим сиром или уз добре домаће ванилице и сличне суве колаче.

Сервирати обавезно расхлађено, на температурама од 10° до 12°C.

Лекција

Тамњаника Лекција, иако вино од мускатне сорте, сугерише свежину и веселост. Врло елегантно вино, никада грубо и робусно. Комплексно, пуног тела, са доста високим процентом алкохола. Тамјаника је, дефинитивно, сорта за сува вина. Наравно, стил у много чему зависи и од мајстора – винара. И ту треба пратити оно што је тамјаника и у винограду: златно зрно које мирише интензивно и врло пријатно, и чији укус остаје дуго у устима.

Прилично често се дешава да уживаоци вина, посебно странци, после таквог “носа” очекују полусуво или полуслатко вино, јер су такве навике које имају. По карактеру тамјаника може, у зависности од terroir-а да има различите особине. Ова жупска тамјаника је воћна, делом цветна и благо зачинска, никада земљана или зелена, а ретко минерална.

Као ретко која сорта тамјаника “трпи” најразличитију храну, па је таква и Лекција. Разлози леже у многостраности сорте: мускатне ароме, пријатне и свеже киселине, воћне и цветне ноте, благи зачински наговештаји, све то може наћи своје место током целог обеда – од предјела, до дезерта. Наравно, као и код других сорти врло је важна добра температура служења, али је можда код тамјанике то најважније. Ипак, ако треба дефинисати ужи избор хране уз тамјанику, онда би то свакако била перад (дивља или домаћа), припремљена уз кремасте беле сосове.

Аждаја

100% тамјаника; грожђе из пробирне бербе; ферментација и одлежавање на талогу (“sur lie”) у барицима 13 месеци; киселине 5,5 г/л; 13,4% alc.

“Аждаја” је Миланов омаж оцу Ђорђу, који је име добио по свецу који је победио аждају. У његовој посвети коју можете прочитати на етикети речено је много више и не постоји бољи закључак приче о тамјаници, о Жупи, о снази традиције, породице и љубави, од те Миланове посвете оцу. “То је снага која се никад не губи” каже он, наглашавајући да је ово вино симбол тога – “свега што смо били и свега што јесмо”. На крају посвете је наведено да је ово вино и његово “обећање оцу”. Помислио сам, а он ми је у разговору то и потврдио, да је део тог обећања управо тамјаника произведена у храстовом бурету, онако како је то рађено вековима пре појаве инокса. “Аждаја” је у ствари “Лекција” на квадрат. Добро би било да је мало сачекате у чаши или да је кратко декантирате, док се не изгубе још увек снажни ванилински тонови храстовине. Када ванила прође, вино почиње да се расцветава у раскошан букет воћних арома: наранџе, мандарине, грејпфрута, јабуке, крушке. Из позадине допиру мириси дима и кремена. Вино је на непцима пуно, глатко, скоро “уљасто”, али прожето динамичним и освежавајућим воћним укусима и вибрантном енергијом која се све више уздиже у сочној завршници, као у вртлогу понављајући готово све почетне ароме.

Текст: С.Ћировић

Рујно

Вино које веома снажно “напада” нос. Малине, рибизле, а и боја иде на ту страну, ка црвеном бобичастом воћу. На непцу наглашено елегантно и строго одмерено. Стопроцентни прокупац у једној лаганијој и савременој варијанти.

Произведено уз веома кратку мацерацију, од свега 16 сати, а потом рађено по технологији за бела вина: засејавање квасца за бела вина и контролисана ферментација…

Фино, изразито воћно, са далеко дужом завршницом него што се то може очекивати од ружице. Вино веома складних киселина и прецизно избалансирано на укусу.

Пријаће најбоље уз меке и јако зреле сиреве, али свакако и уз неки добар мешани роштиљ или традиционално печење са ражња.

Сервирати расхлађено, на температурама од 10° до 12°C.

Деспот

Основа је прокупац 60%, а са по 20% учествују мерло и каберне совињон. Боје старе вишњеваче која је одлежала у барику. Вино са јачом танинском структуром, тражи озбиљнију храну. На носу се наслућују свеже киселине и после дужег одлежавања и јасно мирише црно и црвено воће.

Игра сласти и киселина на непцу прожета је трешњама, чоколадом и шљивама, али уз фини трун минералности.

Вино које надмашује сва очекивања од сличних купажа са прокупцем. Перфектан спој вина и храстовине, са меким танинима, дају овом вину богат заокружен укус.

Слабије печени бифтек са јаче зачињеним сосовима, добар роштиљ, печење са ражња, заљућен гулаш… то је храна коју ће ово вино најбоље испратити за столом.

Сервирати на собној температури.

Контакт

+381 64 24 37 422

Тржац бб
37230 Александровац, Србија

www.vinarijaspasic.com

info@vinarijaspasic.com