Vinarska kuća Spasić

Tamnjanika

Vino proizvedeno od autohtone srpske sorte grožđa – tamjanike. Odlikuje se slamasto žutom bojom sa zelenkastim odsjajem. Impresivno snažan, prepoznatljiv miris izvorne tamjanike sa notom egzotičnog voća i blago izraženim herbalnim tonovima.

Živo, nervno vino sa veoma svežom i balansiranom aromatskom snagom, zaokruženog i dugotrajnog naknadnog ukusa. Kristalna bistrina ovog vina i blage zelenkaste nijanse kao da naslućuju mineralnost koja krasi ovo vino, blagi tonovi limete u pozadini – vino vrhunske elegancije.

Iz ovog vina se ponajviše izdiže taj čudesni muskatni osećaj, prepoznatljiv na nekoliko metara u krug. Baš kao miris tamjana što se iz kandila izvija i dopire do svih kojima je srcu mio. I preko potreban…

Vino za koje smo sigurni da može da isprati kompletan meni: od predjela i salate, preko glavnih jela, do deserta. Ipak, preporučujemo uz tradicionalnu srpsku kuhinju.

Servirati rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

Dar

Kupaža 2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga je, u najkraćem, sadržaj boce sa najnovijom etiketom iz Vinarske kuće Spasić.

13,3% alkohola i kiseline na 6,2, uz izvanrednu pH vrednost, podaci su koju ilustruju tehničke parametre ovog vina. Na nosu je jako lepo, sa notama koje se sreću samo u retkim godinama.

Iako nije bilo u buretu, vino je izuzetno elegantno i sa blagom gorčinom. Vuče i na nežne tropske note, a gotovo kompletan aromatski kompleks penje se naviše i ostaje iznad jezika i ka nosu. Izuzetno prijatne sekundarne tropske arome mogu se pripisati selekcionisanim kvascima.

I, kao i svaki rizling, u slaganju sa hranom nema nikakvih problema. Jako dobro se slaže uz sveže pohovane lignje, sa raznim vrstama ribe i salatama, sa tvrdim žutim sirom ili uz dobre domaće vanilice i slične suve kolače.

Servirati obavezno rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

Lekcija

Tamnjanika Lekcija, iako vino od muskatne sorte, sugeriše svežinu i veselost. Vrlo elegantno vino, nikada grubo i robusno. Kompleksno, punog tela, sa dosta visokim procentom alkohola. Tamjanika je, definitivno, sorta za suva vina. Naravno, stil u mnogo čemu zavisi i od majstora – vinara. I tu treba pratiti ono što je tamjanika i u vinogradu: zlatno zrno koje miriše intenzivno i vrlo prijatno, i čiji ukus ostaje dugo u ustima.

Prilično često se dešava da uživaoci vina, posebno stranci, posle takvog “nosa” očekuju polusuvo ili poluslatko vino, jer su takve navike koje imaju. Po karakteru tamjanika može, u zavisnosti od terroir-a da ima različite osobine. Ova župska tamjanika je voćna, delom cvetna i blago začinska, nikada zemljana ili zelena, a retko mineralna.

Kao retko koja sorta tamjanika “trpi” najrazličitiju hranu, pa je takva i Lekcija. Razlozi leže u mnogostranosti sorte: muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaji, sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda – od predjela, do dezerta. Naravno, kao i kod drugih sorti vrlo je važna dobra temperatura služenja, ali je možda kod tamjanike to najvažnije. Ipak, ako treba definisati uži izbor hrane uz tamjaniku, onda bi to svakako bila perad (divlja ili domaća), pripremljena uz kremaste bele sosove.

Aždaja

100% tamjanika; grožđe iz probirne berbe; fermentacija i odležavanje na talogu (“sur lie”) u baricima 13 meseci; kiseline 5,5 g/l; 13,4% alc.

“Aždaja” je Milanov omaž ocu Đorđu, koji je ime dobio po svecu koji je pobedio aždaju. U njegovoj posveti koju možete pročitati na etiketi rečeno je mnogo više i ne postoji bolji zaključak priče o tamjanici, o Župi, o snazi tradicije, porodice i ljubavi, od te Milanove posvete ocu. “To je snaga koja se nikad ne gubi” kaže on, naglašavajući da je ovo vino simbol toga – “svega što smo bili i svega što jesmo”. Na kraju posvete je navedeno da je ovo vino i njegovo “obećanje ocu”. Pomislio sam, a on mi je u razgovoru to i potvrdio, da je deo tog obećanja upravo tamjanika proizvedena u hrastovom buretu, onako kako je to rađeno vekovima pre pojave inoksa. “Aždaja” je u stvari “Lekcija” na kvadrat. Dobro bi bilo da je malo sačekate u čaši ili da je kratko dekantirate, dok se ne izgube još uvek snažni vanilinski tonovi hrastovine. Kada vanila prođe, vino počinje da se rascvetava u raskošan buket voćnih aroma: narandže, mandarine, grejpfruta, jabuke, kruške. Iz pozadine dopiru mirisi dima i kremena. Vino je na nepcima puno, glatko, skoro “uljasto”, ali prožeto dinamičnim i osvežavajućim voćnim ukusima i vibrantnom energijom koja se sve više uzdiže u sočnoj završnici, kao u vrtlogu ponavljajući gotovo sve početne arome.

Tekst: S.Ćirović

Rujno

Vino koje veoma snažno “napada” nos. Maline, ribizle, a i boja ide na tu stranu, ka crvenom bobičastom voću. Na nepcu naglašeno elegantno i strogo odmereno. Stoprocentni prokupac u jednoj laganijoj i savremenoj varijanti.

Proizvedeno uz veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati, a potom rađeno po tehnologiji za bela vina: zasejavanje kvasca za bela vina i kontrolisana fermentacija…

Fino, izrazito voćno, sa daleko dužom završnicom nego što se to može očekivati od ružice. Vino veoma skladnih kiselina i precizno izbalansirano na ukusu.

Prijaće najbolje uz meke i jako zrele sireve, ali svakako i uz neki dobar mešani roštilj ili tradicionalno pečenje sa ražnja.

Servirati rashlađeno, na temperaturama od 10° do 12°C.

Despot

Osnova je prokupac 60%, a sa po 20% učestvuju merlo i kaberne sovinjon. Boje stare višnjevače koja je odležala u bariku. Vino sa jačom taninskom strukturom, traži ozbiljniju hranu. Na nosu se naslućuju sveže kiseline i posle dužeg odležavanja i jasno miriše crno i crveno voće.

Igra slasti i kiselina na nepcu prožeta je trešnjama, čokoladom i šljivama, ali uz fini trun mineralnosti.

Vino koje nadmašuje sva očekivanja od sličnih kupaža sa prokupcem. Perfektan spoj vina i hrastovine, sa mekim taninima, daju ovom vinu bogat zaokružen ukus.

Slabije pečeni biftek sa jače začinjenim sosovima, dobar roštilj, pečenje sa ražnja, zaljućen gulaš… to je hrana koju će ovo vino najbolje ispratiti za stolom.

Servirati na sobnoj temperaturi.

Kontakt

+381 64 24 37 422

Tržac bb
37230 Aleksandrovac, Srbija

www.vinarijaspasic.com

info@vinarijaspasic.com