Vinarija Bela kula

Askurđel predstavlja kupažu sorti Italijanski rizling i autohtone Smederevke, sa već dobro poznatog poteza Varina u okolini sela Trnavci u vinorodnoj Župi. Specifičan mikroklimat lokacije, kao i podloga koju čini beli vulkanski tuf, u Župi poznat kao belobrežina, daje mu izuzetnu mineralnost kao i poseban voćni, gotovo muskatni aromatski karakter, iako u samoj kupaži ne učestvuje ni jedna muskatna sorta. Ime je poneo po terminu koji predstavlja pretka sedmog kolena, koji je u konkretnom slučaju i predak familije koji je prvi poneo prezime Radenković. Uz dopadljivu kiselinu iza koje se krije gotovo neprimetnih 13% alkohola fantastično će se složiti sa belim mesom, belim sosevima, belom ribom, svim vrstama salata, kao i svim vsrtama testa i pica, a neće biti u svađi ni sa roštiljom.

Burgundac sivi je 100 % sortno vino nastalo od istoimene sorte (Pinot grigio, Pinot gris). Ovo vino je vino alzaškog tipa, izuzetno snažnog karaktera, jakog uljastog tela, intenzivnog ukusa i visokog, ali dobro izbalansiranog alkohola od 13,5 %. Obiluje aromama južnog voća, kruške, dinje, sa bademastom dugom završnicom. Preporučuje se isključivo uz dobar zalogaj koji će činiti rečna riba poput soma, smuđa, šarana, kao i uz morsku ribu i razna pečenja intenzivnog ukusa čija će se tekstura sljubiti sa kompleksnom strukturom i punoćom ukusa ovog vina. Nastalo je iz ljubavi prema sorti i kao želja vlasnika vinarije da stvori vino od navedene sorte u kakvom je i sam želeo da uživa.

Nestor je vino rođeno od sorte Žilavka koju su preci familije Radenković spazili tokom proputovanja kroz Hercegovinu. Opčinjeni potencijalom sorte u hercegovačkom kršu, u bisagama na konjima doneli su vioke koje su okalemili i zasadili na beloj peskovito mineralnoj podlozi vulkanskog tufa čarobne Varine još daleke 1931. godine. Stari vinograd bez naslona, tzv. župske sadnje, i dalje se dobro drži i daje grožđe od kog nastaju potentna vina intenzivog, jakog tela bogatog ekstraktom i retko kad manje od 13,5% alkohola, koliko i ovo vino konkretno ima. Arome ovog vina, iako sortne, golicaju i specifikumom lokaliteta koje Vam nećemo opisati, već ćemo Vas pustiti da ih sami otkrijete. Zbog vinograda iz koga je grožđe, nosi ime odomaćeno u vizantijskom carstvu koje već ima epitet i starog srpskog imena, potiče iz helenske mitologije od mudrog i dugovečnog kralja Nestora, a u našem narodu predstavlja sinonim za mudrog starca, što ovaj vinograd na neki način svakako jeste.

Kontakt

+381 63 215 208

Trnavci bb
37230 Aleksandrovac, Srbija

www.vinarijabelakula.com

vinarijabelakula@gmail.com